Traumebehandling
Emosjonelle sår og traumer
Mange som søker terapi, bærer med seg emosjonelle sår og minner om vanskelige opplevelser fra barndommen, ofte knyttet til mangel på emosjonell kontakt og trygghet. Det er ikke nødvendigvis hva som har skjedd som er det sentrale, men hva det gjorde med deg på innsiden. Barn er avhengige av sine omsorgspersoner for å føle seg trygge, elsket og sett. Utrygghet i barndommen kan skape en vedvarende følelse av spenning og uro, som over tid kan føre til forhøyet stress.
Et traume er en emosjonell reaksjon på en overveldende hendelse som individet ikke hadde kapasitet til å håndtere. Når grunnleggende behov over tid ikke blir møtt, kan det oppleves som en vedvarende emosjonell smerte. Det skilles mellom enkeltstående traumer, som bilulykker, vold eller naturkatastrofer, og relasjonelle traumer (kompleks PTSD), som oppstår innenfor nære relasjoner over lengre tid. Barn blir ikke bare skadet av de vonde tingene som skjer, men også av det gode som uteblir – som å bli sett, hørt og elsket. Dette påvirker grunnleggende behov for trygghet, tilhørighet og kjærlighet, noe som igjen former våre sosiale relasjoner og hvordan vi opplever oss selv og verden. Mange kan kjenne seg fylt av håpløshet, skam og skyldfølelse. Flere har søvnvansker og gjenopplevelser fra traumeopplevelsene.
Traumer kan utløse kamp-, flukt- eller frysreaksjon, der gamle følelser og reaksjoner aktiveres i nye situasjoner. Dette kan skje både bevisst og ubevisst, og vi forstår ikke alltid hvorfor vi reagerer som vi gjør. I slike øyeblikk kan vi lytte til kroppen og spørre oss selv: Hva føles truende her? Det kan være implisitte minner som vekker følelsen av å ikke være god nok. Vi kan oppleve å føle oss som den lille redde jenta eller gutten som følte seg alene og ute av kontroll. Denne delen av oss eksisterer fremdeles, og kan bli overveldet av situasjoner som vekker de gamle følelsene. Effekten av traumer kan leve videre i kroppen og nervesystemet. Undertrykte følelser kan vise seg gjennom fysisk og emosjonell smerte, og kan bli til sykdom. Traumer kan vise seg gjennom fysiske plager som hodepine, muskelsmerter og betennelsessykdommer, som et signal på at kroppen er i ubalanse.
Første steg i bearbeiding av traumer er å bli oppmerksom på hvordan vi distanserer oss fra følelsene og kroppens signaler. Hvilke kroppslige signaler merker du når du er stresset eller opplever smerte? Kanskje holder du pusten eller strammer skuldrene? Det kan være nyttig å spørre seg selv: "Er dette en kjent opplevelse fra tidligere?" Ofte har smerte og sykdom en emosjonell komponent som må bearbeides for at den ikke skal prege deg videre i livet – og potensielt påvirke fremtidige generasjoner.
Behandling av traume
For å unngå å lide i stillhet, må det som er sårt inni oss, få komme ut i en eller annen form. Behandlingsmetoder som integrerer både emosjonelle og kroppslige aspekter kan gi dypere og mer varige endringer. Bearbeiding kan skje på mange måter, som gjennom pust, bevegelse, musikk, natur, dans, skriving, yoga, relasjonell kontakt og terapi. Målet er å gjenvinne balanse og skape rom for å tåle følelsene, kjenne økt opplevelse av trygghet, redusert stress og fremme velvære, slik at du kan leve mer i tråd med egne behov, grenser og ønsker.
I et traumeterapiforløp hos meg skreddersyr jeg behandlingen etter dine spesifikke behov og ønsker. Det brukes traumefokuserte metoder som EFT, EMDR, IRRT og SMART for å bearbeide de emosjonelle aspektene. Det vil også bli jobbet med kroppens og nervesystemets rolle, gjennom pusteteknikker, mindfulness og yogaterapi hvor vi kan jobbe med å gjenopprette balanse og trygghet. I terapi med barn kan bearbeiding skje gjennom lek, sanseopplevelser og ved å gjenopprette trygghet til viktige omsorgspersoner.